Project Comenius
"Overcoming Prejudices through Fairy Tales"
1.Liceul Constantin Brancoveanu-Horezu,Romania
2.Rigas Juglas Vidusskolo-Riga,Letonia
3.Avicilar Lisesi-Istambul, Turcia
4.Profesionla Gimnaziya "Ivan Hadzhienov"-Kazanlak,Bulgaria
OBIECTIVE :
1.Promovarea dezvoltarii UE, ca o societate cu valori comune si un spatiul cultural diversificat , diminuarea prejudecatilor privind alte popoare
2.Elaborarea unui set de materiale si activitati de predare si invatare cu privire la stereotipurile si prejudecatile pentru elevi de 16-18 ani
3.Derularea unor activitati al studentilor si profesorilor intr-un mediul de lucru international.
4. Imbunatatirea abilitatilor artistice ale elevilor.
5. Imbunatatirea pregatiri lingvistice a elevilor .
Temele care au fost abordate:
1) Prejudecatile de origine etnica varsta, si sex.
2) Traditii si obiceiuri din diferite tari.
3) Dezvoltarea diverse moduri artistice de exprimare (de exemplu, basme, spectacole).
4) Echipa lucreaza intr-un mediu international.
5) Invatarea limbilor straine.
6) Utilizarea rationala a TIC si a resurselor oferite.
Proiectul Comenius "Ovecoming prejudices through Fairy Tales " a inceput in 2012 si se va finaliza in august, 2014. Liceul Constantin Brancoveanu a promovat cooperarea cu alte scolii in cadrul proiectelor europene si a oferit elevilor sansa de lua parte la activitatile extrascolare cuprinse in proiect. Acestea au dat o valoare europeana scolii si au contribuit la formarea unor tineri toleranti , deschisi la oportunitatiile pe care le ofera socetatea moderna. Copii invata sa respecte ceea este diferit , sa acepte diferentele si sa inteleaga originea acestora sa elimine sterotipiile si prejudecatile.
Prima reuniune de proiect a avut loc la scoala coordonatoare in Letonia unde au fost puse bazele viitoarelor activitati. Urmatoarea intalnire de proiect a fost tot in Letonia dar participarea a fost ampla grupul fiind format din cinci elevii si trei profesori .
A urmat intalnirea de proiect din Istambul , Turcia la care au participat sapte elevi si trei profesori si ultima intalnire de proiect a fost in Bulgaria , Kazanlak. Toate aceste reuniuni de proiect au fost bine pregatite de catre elevii si profesori implicati in derularea proiectului. Elevii din toate scolile implicate in proiect au prezentat ppt-uri cu tema: "Stereotipii si prejudecati despre tara in care a avut loc vizita ", ceea ce i-a ajutat sa-si dezvolte deprinderile TIC, precum si sa-si imbunatateasca cunostintele de limba engleza. In acelasi timp, activitatile interculturale au permis cunoasterea produselor traditionale specifice fiecarei tari , a dansurile populare si a muzici traditionale.
In plus, elevii si profesorii au luat parte la vizite de documentare, in timpul carora au aflat despre istoria tarii , geografia , cultura specifica fiecarei tarii. Piesa de teatru cu titlul "Cenusareasa moderna " pregatita de elevi implicati in proiect din fiecare tara a oferit o noua perspectiva in ceea ce priveste prejudecatiile si stereotipile pe care le au tineri in prezent. Activitatiile culturale , dansurile populare traditionale , mancarea traditionala specifica fiecarei tari au spart barierele interculturale ne-au apropiat si ne-au integrat intr-o lume fara granite.
Nu in ultimul rand, in cadrul acestui proiect, n-am propus sa dezvoltam comunicarea intre elevi si profesori apartinand scolilor din tarile implicate in proiect sa stabilim de relatii de prietenie; sa dezvoltam schimbul de idei si bune practici intre scoli; o mai buna cunoastere a zonelor geografice europene si a problemelor specifice fiecarei tari partenere. Elevii nostri au fost pusi in situatii reale de comunicare cu elevii parteneri, fie in timpul reuniunilor de proiect sau fie online prin Internet si au avut prilejul de a recepta pe viu, direct de la sursa, anumite aspecte ale culturii acestora (cantece si dansuri populare, traditii, istorie), dar si momente ale vietii cotidiene, in special a celei scolare. Cunoasterea reciproca sa concretizat in dezvoltarea comportamentului tolerant fata de oameni si culturi din spatii diferite. Copii se integreaza mai usor intr-o noua comunitate , invata sa comunice intr-o limba straina si invata sa fie oamenii.
Speram ca beneficiile si deschiderea pe care proiectele europene le aduc in general in scoli sa ofere si elevilor si cadrelor didactice din scoala satisfactia unei experiente inedite si motivatia acceptarii unor noi provocari.
Impresii in urma mobilitatii:
o Tarii impresionante prin diversitate - Letonia , Turcia , Bulgaria;
o Un orase foarte curate si moderne;
o Scoalii interesante;
o Niste oameni deosebit de ospitalieri, atenti, sensibili si grijulii cu musafirii;
o O experienta ce ne-a marcat pozitiv pentru viitor!
O EXPERIENTE DE NEUITAT - UNICA !
Profesor MILOIU MARIA - Liceul Constantin Brancoveanu , Horezu
Elevii Liceului Constantin Brancoveanu Horezuau participat la un Proiect ERASMUS +15 elevi ai Liceului Constantin Brâncoveanu, Horezu au participat în perioada 08 martie - 7 aprilie la un Proiect finantat din fonduri europene ce s-a desfasurat în Spania.
Tinerii liceeni au efectuat un stagiu de pregttire practica pentru o perioada de 4 saptamâni în Granada, regiunea Andaluzia, în sudul Spaniei, participând la Proiectul "Formare si specializare ân protectia mediului", cu un grant aprobat de 47112 Euro.
Elevii implicati în proiect Cei 15 participanti sunt elevi din clasa a XI-a I: Badulescu Marius, Boncu Georgiana, Cercel Marian, Cârciumareasa Cristinodora, Govoreanu Naomi, Hirizoiu Alexandra, Marincei Lavinia, Mazilu Raluca, Mihaila Ana, Petre Adelina, Popa Larisa, Pripor Elena, Radulescu Denisa, Sucitu Sebastian, Voicu Adriana, profil "Resurse naturale si protectia mediului", calificarea tehnician ecolog si protectia calittaii mediului. Acestia au fost însotiti de profesorii Roxana Vladoi si Diana Fica. Organizatia intermediara a fost M.E.P. Europrojects Granada, iar organizatia de primire a fost La Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos.
Obiectivele proiectului sunt:
O1. Dezvoltarea si îmbunatatirea competentelor profesionale ale participantilor într-un mediu de lucru european conectat cu domeniul lor de formare profesionala - protectia mediului, în scopul facilitarii integrarii profesionale pe piata muncii nationala si europeana;
O2. Contactul, adaptarea si integrarea participantilor într-un spatiu de munca concurential, socio-cultural, european;
O3. Stabilirea unei platforme de colaborare transnationala între institutii de formare românesti si companii europene si dezvoltarea încrederii reciproce si cooperarii în cadrul UE.
Pe langa pregatirea teoretica si practica, grupul de elevi a participat si la un program de pregatire culturala desfasurata, în mare parte, în saptamâna 9-13 martie, vizitându-se principalele obiective turistice din Granada: Palatul Alhambra, Gradinile Generalife, Capela Regala (unde sunt înmormântati regii catolici), Catedrala, Manastirea San Jeronimo, Manastirea Cartuja, precum si Parcul Stiintific, Muzeul Caja Granada, dar si un tur al orasului cu autotrenul turistic pe traseul: Plaza Nueva, Paseo de los tristes, Mirador de San Nicolas, Fraz Leopoldo, Plaza Romanila, Calle Hondiga, Plaza Mariana Pineda. Programul cultural a inclus, de asemenea, excursii în Sevilla, Gibraltar si Cordoba, la sfârait de saptamâna. Nu a lipsit din descoperirea sublimului oras si o seara de flamenco, în cartierul Albaicin, înscris în anul 1984 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. În Albaicin se gasesc cuevas, renumitele locuinte ale gitanilor din pesteri.
Motivatia acestui proiect este promovarea relatiilor de colaborare si prietenie între elevii si profesorii din tarile partenere, deoarece realizarea unui proiect european implica promovarea ordinii si metodelor de lucru, rezultate riguroase, participarea si cooperarea în echipa, coordonarea activitatilor pentru scopul propus, încrederea în sine si încrederea în ceilalti, cultivarea interesului în relatiile umane.
Certificarea Fiecare elev a primit, la finalul proiectului, Certificat de participare si documentul de mobilitate Europass, aceste documente facilitând tinerilor mobilitatea în UE, asigurând sanse de integrare mai bune pe piata muncii.